Wednesday 12 January 2011

JEAN DUBUFFET

Mai kedvencem az art brut, azaz a brutális művészetnek hódoló Jean Dubuffet. Amiből Ő merített ihletet: elmegyógyintézeti páciensek, börtönlakók és gyermekek rajzai.
Az interneten fellelhetők grafikák, festmények is, de nekem az építészethez, szobrászathoz kötődő művei tetszenek inkább, így azokból adok egy kis ízelítőt :)

(Aki nem olvasta az első ilyen bejegyzésem, annak itt a link.)


























Azt nem tudom, ezen a képen, Ő látható-e, de szerintem elképzelhető, hogy igen :) (sajnos a szöveget nem olvastam el, mostanra pedig persze fogalmam sincs, honnan szedtem a képet.. hát a figyelmetlenségemen van még mit faragni :) )




Művészete nem azért fogott meg, mert annyira vonzódom az efféle nem is tudom, minek lehetne nevezni, de mondjuk 'morbid' dolgokhoz.
Talán leginkább a monumentalitás az, ami megtetszett. Na ehhez képest készítettem egy kitűzőt.. :D
Ezesetben egyébként az volt az első, amit ki akartam próbálni, hogy nekem hogy áll a fekete-fehér kombináció.. Nem térek át rá, az biztos, de néha talán érdemes.. :)
A másik, aminek Dubuffet-hez már nincs köze, tudom, de régóta várakozik egy kevés nálam: a bőr. Viszi-e a varrógépem. Nos, igen, viszi :) Erre sem fogok áttérni, de ami van, azok olyan gyönyörűek, hogy előbb-utóbb fel fogom őket használni (sárgák, lilák és barnák, plusz feketék és fehérek)
A harmadik a cérnahalom felvarrása az anyagra - ez különösen tetszik :) Ahogy különböző faktúrák jönnek ki a cérnaszálakból, milyen vonalsűrűségek alakulnak véletlenszerűen egy apró körön belül is. Nagyon érdekes nekem :)



egy agyongyűrött pink pólón pedig így mutat... :)
Mai 'kiszemeltem' tehát kiindulópontnak kellett, hogy kipróbálhassam ezt a sok mindent, amiket már régóta terveztem, ebben az egy munkában lehetőség is adódott hozzájuk :)
Köszönöm, ha a mai útkeresésem is elolvastátok :)

7 comments:

tormacsillus said...

wow, ez nagyon szép lett. nem is szép, elegáns:)

toritextil said...

nahát elegáns? ez eszembe nem jutott volna róla, de örülök, ha Te így látod!! köszönöm, hogy tetszik :))

tormacsillus said...

a bőr, meg a cérnák, meg, h fekete-fehér..nekem emiatt elegáns:)

Andin said...

Ahhoz képest, hogy vártam tegnap, csak ma volt idôm megnézni.
Kicsit távol áll az eddigi munkáidtól szerintem, de nekem ez is nagyon tetszik. Érdekes, hogy a kitûzô mennyire másképp néz ki a két fotón, ahogy másképp van forgatva. Hozzám az elsô, az állított változat áll közel, túl rendszeres vagyok a mûvészethez :))

toritextil said...

a lényeg, hogy jöttél, köszönöm :)
igen, a fekete-fehér eleve távol áll az eddigiektől..

olyan jó, hogy írtok, olyanokat mondtok, ami nekem nem is jut eszembe, minthogy más a két képen meg hogy elegáns.. ezután én is megszemlélem máshogy is, és ez tök jó :)

pogácsa pajti said...

nagyon tetszett ez a kis művészi utazás is! :)
a kitűző is, bár valahogy nem Vikis nekem :) ez biztos a feketefehér miatt is,de nekem főleg a bőr miatt. valhogy más. :) de mind e mellett nekem tetszik :D

toritextil said...

igen-igen, nekem sem, de hát végülis ez is az útkeresés lényege.. :))
és köszönöm :)