Wednesday 5 January 2011

VINCENT VAN GOGH

Nos tegnap erről beszéltem: mostantól igyekszem minden szerdán bemutatni egy számomra kedves alkotót. Lesznek kortársak, régiek, festők, építészek, stb, talán még zene is. Amiért pedig ezt tenni fogom: kissé önző módon magam miatt. Egy ideje már nagyon keresem magam, pontosabban magamban valamit, ami kitörni szeretne, legalábbis remélem, van valami furcsa, csak nem találom. Nem szoktam én ilyen lenni, mármint szerintem ilyen furcsaságokat sem szoktam írni, de most úgy érzem, ez talán jót tenne nekem. Ja és igen, a kettő pedig úgy jön össze, hogy én előszedem a kedvenceimet, majd alkotok valamit, ami 'tőlük' jön belőlem.. Ez valami útkeresésféle lesz most nekem, amúgyis zavar, hogy túl sokrétű/-színű vagyok, és azt hiszem, ezen nem ártana kicsit faragni.
Bár most ezt elsősorban magam miatt csinálom, remélem, azért Nektek is tetszeni fog.

Ó és igen, ami nagyon fontos: nem akarok írni különösebben senkiről, csak néhány képet töltök, hiszen ma már mindennek utána lehet nézni a neten, maximum csak érdekességeket. Ha esetleg valamit rosszul írok (netán rossz képet töltök, ami elég szégyenletes lenne, de hát sajnos előfordulhat), akkor szóljatok, ne hagyjátok, hogy hülye maradjak :)




Az első, az egyik legrégebbi kedvencem. Lesznek majd kevésbé ismertek is, de Vincent van Gogh az első, akire emlékszem, hogy nagyon megfogott.
És egy kis érdekesség: (legalábbis ez számomra az volt) tipográfia órán sok szó esett a színekről, így a sárgáról kékkel lehűtve, a sárgászöldről, melynek kedvelése neurotikus személyiségkaraktert feltételez, és hát van Gogh is igencsak preferálta ezt a színt. (ami aggasztó, hogy én is meglehetősen kedvelem :D)














A festő arles-i szobáját én is megfestettem (egy kép lemásolása volt a feladat), sajnálom, hogy az nincs nálam, mert nem sok olyat festettem a főiskolán, amire büszke vagyok, de ez olyan :)








És az egyik önarcképe volt az, ami most engem megihletett. A magam elé kitűzött cél ugyan nem teljes, ugyanis csak egy valamit sikerült varrnom.. Talán vmi hajdísznek gondoltam, de nem is tudom. Vagy kitűzőnek. Vagy marad így egy kevésbé sikeres próbálkozásnak :) bár amúgy igazán jól néz ki szerintem élőben, szóval annyira nem is sikertelen :)
Bocsánat a sok szövegelésért :) de végülis úgyis ritkábban írok mostanság :)

18 comments:

pogácsa pajti said...

Engem nagyon érdekel az útkeresésed, és kíváncsian várom a kedvenceidet. :) remélem jól fog sikerülni, és kilyukadsz valahova ahova szeretnéd. :)
Bár mind e mellett én nagyon szeretem,hogy olyan sokrétű és színes vagy :))

Elza said...

Pogácsa szavait a saját számba tudom adni,mindenképp,örülök így neked:)

eszterda said...

Nagyon élveztem Viki! Jöhet még sok ilyen téma is!:)

Vívó-Aszódi Melinda said...

Jajj, ez naaagyon jó ötlet!!!!! Kíváncsian várom a többit is, és drukkolok! Szerintem nem csak Neked lesz hasznos...
Amit csináltál, arra meg az első gondolatom az volt, hogy egy szem-maszk...tudod, ami alatt alszanak. :) (talán divatos dolog is ez mostanság, nem? )

toritextil said...

Anett, dejófej vagy, köszi :)) Elza, Te pedig szintén :))

Eszterda, köszönöm, remélem, a többi is tetszeni fog, néhány ötletem van már, kik lesznek még :)

Melinda, de jó, hogy Neked is tetszik :))
szem-maszk igen, a forma alapján nekem is ez jutott eszembe, bár ahhoz kicsit kicsi :)
és Anyukám ötlete: van Gogh levágott füle..... :D
amúgy igen, biztosan divatos, filmekben is sokszor használják, egy könyvben is láttam, hogy szabásminta meg leírás van benne, bár én nem tudom elképzelni, hogy ilyenben aludjak, brr, mint vmi koporsó.. :S :D
aztán jöhetnek még ötletek! :))

Szilvia said...

Nekem is nagyon tetszett, amit írtál!!!várom a többi ilyen bejegyzésed:)..egyébként nekem is pont egy szem-maszk ugrott be azonnal, ahogy megláttam az alkotásod! ...és Van Gogh nekem is nagy kedvencem, több festményét megfestettem (lemásoltam) én is:)
Kíváncsi vagyok ki lesz a következő:)...ja, és én nem nagyon hiszek a "színmisztikában":).

toritextil said...

köszönöm :) a következő egy eléggé más figura lesz :)
én mondhatnám, hogy semmiben nem hiszek, legalábbis semmi misztikusban, de a színekben valahogy mégis.. és végülis van is ebben a sárgászöld-és-én-dologban is valami.. :D

Szilvia said...

Ááááá,kizárt!:) Akkor mit mondjak én, az egyik kedvencem tőle, amit le is másoltam: Sárga ház c. festménye...

toritextil said...

mi blogosok, alkotók lököttek vagyunk mind szerintem :D

Szilvia said...

jaja...lehet, hogy igazad van:))...most, hogy elgondolkoztam magamon:)

Szilvia said...

...főleg, ha az utolsó blogbejegyzésemre gondolok:))

toritextil said...

mondtam én :D ha pedig nekem lesznek gyerekeim, nem feledem, és én is megalkotom ezeket a sapikat Nekik :) amúgy ha lenne kádunk, akkor magamnak vagy Tamásomnak is megcsinálnám, jót mókáznánk :))
én amúgy a samponos hajamból szoktam régen fejdíszeket készíteni, az is elég lökött dolog, főleg, amilyeneket én alkottam :))

Piroseper said...

De jó ötlet! :)
Nekem is szemmaszk volt először! De jó színe van. :)
A sárgászöld dolog érdekes... Egyszer összefoglalót írhatnál ezekről a színekről és az embertípusokról. Én a pirosat kedvelem nagyon. Ez mit jelent?

Zizou said...

De jóóó! :D Kíváncsian várom a továbbiakat is! Erre az elsőre kapásból felkaptam a fejem, mert nyáron megadatott, hogy kijussak Hollandiába, Amszterdamban feltétlen meg szerettem volna nézni a van Gogh Múzeumot, és sikerült is :)))! Óriási élmény volt.
Érdekesnek találtam, amit a színekről hozzáfűztél!

Vívó-Aszódi Melinda said...

A színekről tényleg írhatnál valami összefoglalót egyszer... Főleg, ha lehetne így művészekhez, művészetekhez kötni. ( a hagyományos szín elméletekkel sztem Dunát lehet rekeszteni, pszichológiai példákkal jobb volna) csak ha nagyon unatkozol... :D vagy a doktoridra készülsz..

toritextil said...

újabb ötlet villant be nekem: felhő :) komolyan látok benne szép kacskaringós felhőlehetőséget :))

Fanni, Melinda, hú hát talán többet gondoltok arról, amit én valójában tudok a színekről, de azért oké, persze, szívesen leírom valamikor hamarosan, amit én tanultam Szeki-bácsitól :) (akkor majd Róla is írok) bár művészekhez kevésbé kötöttük
a pirosról akkor most pár szót, amik nem annyira ismertek talán, és akkor majd kifejtem: kitörő erő, lelkesedés, általában 14-18 éves korban választják, ösztönélet - remélem, egyelőre elég :)
egyébként az viszont tök fura, hogy sosem láttam még rajtad talán..

Zita, hűű, de szuper!!! én 'csak' a Szépművészetiben láttam, de már az is hatalmas élmény volt :)

Andin said...

Én már nagyon várom a mait...
:)

toritextil said...

hamarosan érkezik, köszönöm :)