Friday 5 February 2010

Most nem két díj, hanem két játék. Plusz egy cuki sztori :)

Eszterda és Jandó hívott játszani, ezúton is köszönöm, hogy rám is gondoltatok, Lányok :)

Kezdjük Jandóéval, mert ez lesz a rövidebb. Egyrészt mert nincsenek kérdések (főleg nem vagy 20 :) ), másrészt pedig táskaborítósdit egyszer már csináltam. Igazából most is megmutatnám, mert egyáltalán nem úgy néz ki, mint a múltkor. Csakhogy azóta az a táskám elszakadt. És bár ezt lehet, hogy már írtam, de nem emlékszem, ezért most mégegyszer: képzeljétek, olyan bombabiztosan varrok, hogy nem a zipzár szakadt ki, hanem az anyag adta meg magát.... sajnos erre nem gondoltam, hogy ott az anyagot jobban meg kéne erősítenem.. hát aztán még viccesre is sikerült, mikor láttam, hogy a ziphez aztán úgy ragaszkodik az anyag, hogy huhúúú :D
Na szóval lényeg, a lényeg, hogy nem elég, hogy most egyik táskából pakolok a másikba. Ezeken persze egy darab zseb sincs, mert "a cipésznek is lyukas a cipője"-alapon, nekem is mindig a maradék jut, a próbadarab, a kísérletezés, amit ugye minek is varrnék szuperre.... Épp ma kérdeztem, Jandónál, hogy a varrósok sok esetben vajon miért nem a saját maguk által varrott táskáikat hordják. Hát én ezért. Bár most normális bolti tásim sincs...

A tartalom amúgy azért lenne izgi, mert a varrószakkörös holmiktól elkezdve, fogkefén és pizsamán, kesztyűn, nyomtatványokon át minden van bennük..... csak jelenleg még a táskáimat sem látom, akkora a kupi :D

Na már most látom, hogy ez nem lesz egy rövid bejegyzés, mert eddig sem voltam éppen szűkszavú, pedig még egy kérdés sem volt.... aki nem bírja idegekkel, most hagyja abba az olvasást, nehogy többet azért ne térjen vissza, mert nem bír több szómenást tőlem :)


Lássuk a könyves játékot:

1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye?
A Téli bereken iszonyú nehezen rágtam át magam, tán még Anya is olvasott fel belőle, hogy haladjak, pedig mindig elolvastam a kötelezőket.. (holnap ha Anyának eszébe jut rosszabb, még ideírom :D )
Ja és a Holt költők társasága. Nem rossz volt, hanem csalódás. A fim százszor jobb. Mondjuk az is igaz, hogy itt kivételesen nem a könyvből készült a film, hanem fordítva.

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Azt hiszem, tényleg lesznek még kiegészítések (majd dőlt betűvel írom, hátha netán valakinek lesz még egyszer kedve megnézni :) ). Most a Moulin Rouge jut eszembe. Fogalmam sincs, miért. (ha valaki nem olvasta, annak írom: a film ennek csak egy részlete, nem, igazából ha jól emlékszem, legalábbis amit én olvastam, az a könyv ilyen szereplőkről nem is tesz említést, Toulouse-Lautrec életéről szól. Tul.képp. Lautrec az egyetlen, ami összeköti a könyvet és a filmet. és a Montmartre. Bár én a filmet is imádom :) )

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?
Nem. A könyveket elképzelem. Szóval nyilván nem olyan durván, hogy féljek is :) viszont a filmek... hú, hát az olyanok után, amik valóban megtörténhetnének, azok után tudok félni. mint a Gyűjtő vagy a Hannibál..

4. Mit használsz könyvjelzőnek?
Mindig vmi cetlit, ami a kezembe akad.
Bár az előző bejegyzésben látható, hogy kaptam igazi könyvjelzőt is, úgyhogy most rendes leszek :)

5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt … hm?
ide most olyat írnék, amit nem illene egy leendő tanár néninek.... :) (igazából a napokban olvastam egy egyetemi lapban, hogy a leendő munkaadók manapság utánanéznek a neten az embereknek. Az még szerencsés is, ha blogolnak, mert látszik, hogy tudnak másokkal kapcsolatot teremteni és tartani, na de azért akármit csak nem írhatok le. Bár még odébb van, hogy leendő munkaadók nyomozzanak utánam, de sosem lehet tudni :D )
Viszont az eszembe jutott, hogy mindig viszek magammal vmi olvasnivalót arra az esetre, ha várnom kell. Na végülis ekkor olvasok én: akármikor, amikor várni kell. Ez jó lesz :D

6. Mi volt az első könyved, amit olvastál?
Seregély az almafán. Sosem felejtem el (a címét) :)

7. Puha kötésű vagy kemény fedeles? (Úgy általában, nem az előző kérdéshez kapcsolódik.)
Teljesen mindegy, jó legyen.

8. Mit olvasol most?
Szégyenszemre semmit... Az időutazó feleségére várok, előjegyeztem a könyvtárban, amúgy pedig az Útravaló 2008-at..... :D ez az előbb említett lap, nagyon sok hasznos infot tartalmaz, önéletrajzról, interjúról, munkaviszonyról, mindenféle ilyesmiről. Húgommal szereztük a nyílt napon, és először nevettünk, hogy miért 2 éves kiadványt osztogatnak, de rájöttünk, hogy az infok ugyanolyan érvényesek most is.

9. És hányadik oldalon jársz?
Most nagyon lusta vagyok felkelni, és megnézni, kb a 20.-on, és van vagy 50 oldal a kiadvány :)

10. Rajta hagyod a "kezed nyomát" a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leeszed, leöntöd, egyéb barbárság)?
Soha!! Cetlizek, ha fontos. Nagyon vigyázok az értékeimre (sajnos ez a Csillagközi barimnál ugye nem jött össze :( ), a könyv pedig nálunk nagy érték.

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Vizuális típus lévén természetesen érdekel a borító (bár érdekes, megjegyezni szinte képtelen vagyok.. na hogy is van ez?!), de nem befolyásoló, azt hiszem. A cím pedig... hát nyilván. Az mindenkit befolyásol, nem?

12. És az oldalszám?
Nem igazán, bár mióta öregszem :), jobban szeretem a hézagos könyveket. Vagyis lehet akármilyen vastag, csak lehessen vele haladni, ne legyen olyan iszonyú sűrű a szöveg, amiben eltévesztem a sorokat, és olvashatok mindent háromszor.

13. Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?
Nem. Bele-belelapozok, de a végét nem olvasom el.

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Kísérletet tettem, de sosem ment... akármennyire is tetszett.. furcsa egy szerzet vagyok :) bár nem is. Inkább csak annyi az oka, hogy sajnáltam az időt olyasvalamire pazarolni, amiről már tudok.

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?
A papír el szokta vágni az ujjam.. :/
Á, nem! Tudok jobbat :) Kaptam néhány marhanagy könyvet, de tényleg nagyon-nagyon nehezek, és kemények.... Na hát egyelőre nincs helyük. Így hol lehet tárolni? természetesen a földön. Az értékeimre vigyázok ugyan, viszont elég ügyetlen tudok lenni. Hát rendszeresen beléjük rúgok..... konkrétan 2 könyvől van szó, ők egymáson fekszenek a földön, és így együtt olyanok mint egy hatalmas kő, így bennük nem esik kár, csak a lábaimban.......... :D

16. Eladod-ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk, akkor is, ha nem tetszik?
Ragaszkodó vagyok :)

17. Még a budiba is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározott helyen?
Na jó, itt egy kicsit kifejhetem, az előbb megkerült kérdést (5.) :) Én OTT olvasok a várakozáson kívül :D

18. Tényleg, olvasol a mosdóban?
Ezt a kérdést nem igazán tudom hova tenni. Ha mondjuk a kádban, akkor a válasz: nagyon ritkán (félek, hogy bedobom a könyvet a vízbe. Vagy hogy a párától meghullámosodik a papír.... mániákus, mi? :) )

19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett/megveendő könyveket (esetleg árukkal együtt), netán olvasónaplót (ha ideírod a blogodat, megverlek)?
Kiskoromban, írtam a már elolvasott könyvek címét.
Mivel rengeteg könyv van, amit szívesen elolvasnék, mostanra annyiban szűkítettem a dolgot, hogy nézegetem az 1001-es listát (1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz), és néha onnan válogatok.

+1.: még valami hendikep
Lehet, hogy hülye (tán ezt a szót sem kéne használnom, de most már mindegy :) ) vagyok, de annak ellenére, hogy ismerem a szót, nem tudom, mit jelent. Vagyis utánanéztem, de akkor meg azt nem értem, hogy illik ide, ha hátrányt, akadályt jelent?!

Köszönöm a játékot, remélem, aki végigolvasta, nem unta nagyon, akkor csak nem olvasta volna végig.. akkor inkább azt remélem, van, aki végigolvasta..... :D
És mondjuk, akikre még kíváncsi volnék: Cserfescsillag, Jucii, Larion és Pumpkinék. De csak ha van kedvetek hozzá. Ha valamelyikőtök pedig már megírta volna, akkor bocsi, valahol elmaradtam, bár nem hiszem, hogy ezt ne vettem volna észre :) És igazából bárkire kíváncsi vagyok, aki szívesen írna a könyves szokásairól :)


Na és annak, aki idáig eljutott, még itt a címben feltüntetett cuki sztori:
(ha olyanom van, én sem bírok végigolvasni még akár tizedekkora bejegyzést sem, úgyhogy nem fogok csodálkozni, ha erre nem reagál senki :) )
Szóval egyik nap a gimiben, ahol tanítottam (ja és ahová egyébként jártam, bár ez most lényegtelen..), vártam az igazgatói iroda előtt. Sorra jöttek a gyerekek, én pedig lassacskán rájöttem, miért: nemrég volt a felvételi, hát a pontok felől érdeklődtek.
Volt, aki megkérdezte tőlem, vannak-e bent, vagy vajon bemehet-e, aztán egyszercsak odajött egy fiú (14!!!! éves):
"-Te is a pontok miatt jöttél?"
mire én:
"-Nem................................................................... "
nem akartam felröhögni :D

8 comments:

bubble said...

Köszönöm, hogy gondoltál rám, igyekszem megírni a bejegyzést :-)

Egyébként meg, én imádom olvasni a hosszú bejegyzéseidet, olyan mintha itt ülnél mellettem és csak mondanád (szeretek hallgatni :-) ).
A cuki sztori pedig tényleg cuki :-)

toritextil said...

tök aranyos vagy, köszönöm!! :)
hát ja, beszélni azt tudok.... :D

kinga said...

háhá, ez vicces :D ilyesmi egyszer velem is történt... egy gyerek táborban egyik este táncházat kellett tartanom vendégként. és a végén a tanárokkal beszélgettünk, meg elrendeztük az anyagiakat. és megkérdezték, hogy "és hány éve táncolsz?" mire mondtam, hogy 16. Majd a nő elég konkrétan röhögni kezdett, hogy "haha, vagy egyáltalán 16??" mire mellette a bácsi kedvesen: "á, legfeljebb 18". inkább csak mosolyogtam, és jobban éreztem nem benyögni, hogy hát, valójában már 20 is elmúltam :D

ja és az időutazó feleségét mindenképp olvasd el! legalábbis nekem nagyon tetszett. nem is tudom, meg merjem-e nézni a filmet... bár általában nekem mindig az utoljára olvasott könyvek a kedvenceim :D - hát ciki vagy nem, de nyár óta nem olvastam. abba inkább nem megyek bele, hogy ELVILEG az embernek arra van ideje, amire akarja, és hogy ez mennyire nem igaz, legalábbis rám nem. mert csak tanulás helyett csinálok olyasmit, amihez kedvem van. és épp elég, ha kreatívkodok, nem még ha olvasnék is..... :D meg én képtelen vagyok úton-útfélen olvasni. nekem csend kell, nyugalom, és sok idő. hogy 500 oldalt két nap alatt elolvassak, és ne minden nap csak 10-et. nem nagyon szeretem megszakítani a könyveket. az időutazó feleségével is így voltam. nyaraláskor alig lehetett lerángatni fürdeni a balcsiba XD igaz sajnos pont akkor ért haza a vonatom amikor kb 4 oldal maradt...
meg igazság szerint nehezen találom meg az "igazit". nem is tudom, az ember mi alapján választ, ha nincs konkrét elképzelése. bevallom és az IUF-t is azért vetem le a polcról, mert jól hangzott a címe, és mert tetszett a sárga harisnya piros cipővel - amit én is szoktam hordani. egyszer pont ilyen szerkóban ültem be egy előadásra, ezzel a könyvvel a kezemben (nem is kell mondanom, hogy ekkor nem sikerült elolvasnom a könyvet, csak egy évvel később, mert mint mondtam nálam így esélytelen) mire az egyik srác rámnézett, hogy "mivan, a könyvhöz öltöztél?" :D
a görögdinnyét szintén a borító miatt választottam.

jajj, ne haragudj a kisregényért. én sem bírom magam visszafogni:D

pogácsa pajti said...

Hát ez jó! :)
Sok helyen nem olvasom végig a túl hosszú bejegyzéseket, max csak átpörgetem,megnézem a képeket, de nálad mindig elolvasom,mert mindig jók. :) Jajj hát a cuki sztori meg tényleg nagyon jó! :D
MI kedden 14 éven aluliként mentünk be Annával az állatkertbe. :)
És köszi a könyves játékot, igyekszünk megirni. :)

Timi said...

Köszönöm a felkérést, igyekszem én is eleget tenni neki. :)

Külön köszönet a varrógépes segítségért! Tavasszal irány a bolhapiac! :D

toritextil said...

Szia Kinga!
örülök, hogy ilyen hosszan írtál!!!
Ezek szerint pedig Tőled volt ismerős Az időutazó felesége!!!!!!!! tudtam, hogy fura, de gondoltam, biztos Húgom beszélt akár a filmről, akár a könyvről, úgyhogy nem is morfondíroztam rajta tovább, Ő úgyis sokmindent mond nekem, én pedig nagyon sokat felejtek.... :/
Viszont ahogy írtad a borítót, beugrott :)) mmint ugye Te ezt még tán a nyáron kitetted a blogodra, ugye?
És hát igen, a kreatívkodás jelentős mértékben von el időt... hááát.. mindentől.... :D

Szia Anett!
micsodaaa, mit tetteteeek??? :D
És köszi, olyan kedves Tőled, hogy az enyémeket jónak tartod :))

Szia Timi!
oké, várom :)
A segítséget pedig nagyon szívesen! fel sem kellett volna hívnod a figyelmem ám a tanácskérésre, úgyis nézem a blogod :)
No és tényleg, hova megyünk bolhára? :) csak nehogy fejenként 3 varrógéppel térjünk haza :D

Timi said...

Hát igazából én nem nagyon voltam még bolhapiacon, szóval inkább hagyatkoznék Rád. :)
Nos azon sem lepődnék meg, de most nagyon rá vagyok hangolódva, hogy varrjak.

toritextil said...

hehe, ez komoly?? Ráám? :)
én eddig Pécsen voltam bolhán (Kanizsán kívül), meg asszem, Fonyódon
de biztosan van Fehérváron is..

mmm, mi jutott eszembe....?! Quimby-koncerttel egybekötött bolhás blogostalálkozó....... szerintem tök szuper lenne :))

Egyébként a bolha nagyon érdekes. Főleg árusként. Kisebb korunkban mentünk néha Tesómmal, Anyával, meg Szomszédainkkal, baromi jó buli volt :) különösen, mert minket nagyon szerettek, olyan édes kislányok voltunk :D
És bár sok ott az olyan alak, aki hát kevésbé szimpatikus, most is elmennék, mert kidobálni utálok dolgokat, ott meg aztán minden szart megvesznek :D (a kincsekről meg tényleg fogalmuk sincs, amikor megtudják, hogy művészéletrajzot keresek, kapásból 5-öt akarnak rámsózni, mert olyat senki sem keres, így tök olcsó is!!) párszáz forintokra lealkudnak mindent, de akkor is, legalább nem a kukában végzik ezek a dolgok. Bár azzal meg úgy vagyok, ha valaki hajláktalan vagy nagyon szegény tudja hasznosítani, akkor nem sajnálom, mert az a valaki lehet, hogy örül.. (ilyen hidegekben sokat gondolok az otthontalanokra, borzasztóan elszomorít. ma is egy kis kajamaradékot inkább becsomagoltam, hogy legalább fogyasztható legyen még valakinek :( )

Na de nem akartam ilyen szomorúig eljutni, a lényeg, hogy az ötletem szerintem, remek :D