Saturday 6 February 2010

Tintikiegészítés :)

Na szóval, ezt a bejegyzést nem én írtam :) (csak elé biggyesztek pár sort) Húgom a nagyobb könyves a családunkban (no meg Anyukám, de Ő nem írogat számítógépen :) ), úgyhogy az Ő érdeklődését kifejezetten felkeltette ez a kérdéssor. Persze önbizalma nulla. Azért végül csak megírta. Én pedig kiteszem. Hátha lesz még, aki ezen is átrágja Magát :) Ha pedig lesz ilyen, kíváncsi vagyok, Ti hogy láttok minket, mennyire hasonlít az írásmódunk :) (szerintünk semennyire, mások szerint de. szerintünk a külsőnk részeiben semennyire viszont összességében nagyonis, mások szerint egyáltalán.... :D )

Szóval, Húgom, azaz Fanni, azaz Tinti (szegény, ezt olyan szépen ráragasztottam :P )

1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye?
hű, nem is tudom.. Általában jól választok, viszont ha nem tetszik valami, akkor azt képtelen vagyok befejezni. Így aztán nem is igazán marad olyan, hogy rossz könyvélmény.
Viszont a kötelezők között nekem is volt olyan, amivel megszenvedtem - mégpedig a Kincskereső Kisködmön.. Ha ma újra elolvasnám, biztos vagyok benne, hogy teljesen megváltozna a véleményem, de 8-9 évesen annyira nehéznek tűnt a nyelvezete, hogy kész szenvedés volt olvasni.


2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Ótejóég, én soha semmiben nem tudok egyet mondani.. :D Nagyon nagy hatással volt rám például Márai Sándortól A gyertyák csonkig égnek. De Paulo Coelho könyvei is teljesen magukkal tudnak ragadni, napokig a bűvöletükben élek, ráadásul gondolatainak nagy részével azonosulok is. Más stílus ugyan, de szintén nagy hatást gyakorolt rám Kurt Vonneguttól a Macskabölcső és az Áldja meg az Isten, Mr. Rosewater!
mindezek mellett pedig az orosz realizmus: Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése volt az első, amit hamar követett a Félkegyelmű, majd Tolsztoj Háború és békéje.
ezt a sort viszont még a végtelenségig folytathanám, de inkább leállítom magam..


3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?
Nem, nem vagyok az az ijedezős típus.


4. Mit használsz könyvjelzőnek?
Cetlit. Még vagy 3 éve karácsonyi ajándékozásnál kaptam egy talán 1000 db-os papírtömböt (ilyen mini négyzetek) az ofőmtől, szerintem sose fog elfogyni.. :D


5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt … hm?
mostanában nincs túl sok időm olvasni - kevesebb, mint 3 hónap múlva érettségizem.. :S De hihetetlenül igénylem egy idő után, úgyhogy néhány oldalra mindig szakítok időt; elsősorban este, lefekvés előtt, de buszozás közben is szoktam.


6. Mi volt az első könyved, amit olvastál?
A két Lotti. (én már nem emlékeztem, de Anya meg Viki egyszerre vágták rá, és most már rémlik is)


7. Puha kötésű vagy kemény fedeles?
Teljesen mindegy.


8. Mit olvasol most?
Kurt Vonnegut: Virágvasárnap


9. És hányadik oldalon jársz?
még csak az 56.-on.. az az igazság, hogy Vonnegut egész embert kíván, fáradtan szinte képtelen vagyok felfogni a sorait. etsénként viszont sokszor annyira le van már terhelve az agyam, hogy csak a fejemből való kinézésre vagyok képes. "Így megy ez." ;)


10. Rajta hagyod a "kezed nyomát" a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leeszed, leöntöd, egyéb barbárság)?
Nem, soha. A könyveimre mindig nagyon vigyázok.


11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Igen, persze. Engem elsősorban a cím, főleg mivel a könyvtárban csak a könyvek gerincét látom.. :D a borító is meg tudja mozdítani a fantáziámat, de inkább a másik variáció jellemző.


13. Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?
Mikor hogy. Ha hátra is lapozok, akkor sem olvasok el sokat, általában csak az utolsó mondatot. :) Vonnegut mondta azt talán, hogy mindig el kell olvasni a végét, hogy ha az egerek megrágják az utolsó lapot, akkor is tudd, hogy mi a vége :D


14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Nem is egy. A Harry Potter sorozatnak példásul nagy rajongója voltam, meg sem tudnám mondani, hányszor olvastam egy-egy részt :D de más könyvekkel is előfordult már. :)


15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?
hmm.. a papír nekem is nagy ellenségem :D most más nem jut eszembe, pedig biztosan volt már ilyen eset, elvégre hihetetlenül béna vagyok.. :D


16. Eladod-ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk, akkor is, ha nem tetszik?
Ragaszkodom :) számomra a könyv a legnagyobb érték, még akkor is, ha esetleg nem nyerte el a tetszésemet.


17. Még a budiba is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározott helyen?
Igen, előfordul :)


18. Tényleg, olvasol a mosdóban?
Nem, túlságosan féltem a könyveimet. ha a kád szélén van valami ruha, azt is rendszeresen beleejtem a vízbe, úgyhogy inkább nem kockáztatok :D


19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett/megveendő könyveket (esetleg árukkal együtt), netán olvasónaplót (ha ideírod a blogodat, megverlek)?
Kiskoromban a kötelezőkből vezettem olvasónaplót, emlékszem, még rajzolni is kellett, ma már ilyen nincs. Volt időszakom, amikor felírtam mindent, amit elolvastam, de az is abbamaradt. Inkább az elolvasandó könyvekre koncentrálok, de listát ezekről sem írok, vagy a barátaimtól, Anyukámtól szerzek ötleteket, vagypedig az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalszból szemezgetek. :)


+1.: ezt most kihagynám, azthiszem. (leragadnak a szemeim..)

Hű, a kérdést azt hiszem, ezek után én is meg tudom válaszolni :) Húgomon azért csak látszik, hogy többet olvas, mint én :)

Remélem, nem bántátok, hogy ezt is kitettem, de én nagyon büszke vagyok Rá, és akartam mutatni egy szeletkét Belőle is, ez pedig remek alkalom volt, ebben a témában van leginkább otthon, úgyhogy örülök, hogy kedvet kapott a kérdésekhez :)

7 comments:

Timi said...

Első megjegyzés az enyém. No igen, jóérzésű ember ilyenkor bulizik, vagy alszik. :D

Szóval... kimondottan örülök ennek a bejegyzésnek (is). Mindig öröm azt látni, hogy valaki szeret olvasni. És tesód ráadásul elég komoly könyveket is olvas. Büszke lehetsz rá!

Az érettségitől szerintem egy ilyen művelt lánynak egyáltalán nem kell félnie! :) Hajrá Tinti! :)

bubble said...

Nekem is tetszett a tesód 'interjúja' :-) Szépen ír, és jó, hogy ilyen sokat olvas...
Egyébként hasonlít az írási stílusotok szerintem.

Cserfescsillagom utolsó mondataival pedig tökéletesen egyet értek! :-)

anna said...

óó a Bűn és bűnhődés, meg az oroszok, jajj de örülök, hogy ezt írtad:) én is imádtam, kb 4db 5öst kaptam csak a bűn és bűnhődésből, az osztálytársaim meg hülyének néztek, hogy mit lehet azon szeretni, amin ők 2-3 hónapja csak szenvednek. Pedig anniyra jó, meg úgy az oroszok általában. Most a kortárs orosz irodalmat nézegettem, csak hát ezek még könyvtárban nem nagyon, meg kéne venni.
És a Mester és Margaritát nem olvastad? én nagyon tartottam tőle, gimiben nem is olvastam, aztán egyik szünetben nekikezdtem, és húú akkora élmény volt...:)
A kincskereső kisködmön Anyukám kedvenc könyve, és én sem értettem miért...de azt felnőtt fejjel kell elolvasni, nem 10 évesen, nem is értem miért teszik kötelezővé.:S

az az 1001 könyv, az fent van valahol neten? vagy könyvben van meg nektek? bár én a Nagy Könyv 100as listáját sem végeztem még ki:)

Unknown said...

sziasztok! :)
Cserfescsillag, Jucii, köszönöm szépen! :) azt is, hogy írtatok meg a jókívánságokat is :)

Anna, a Bűn és bűnhődés nálam is hasonlóan zajlott, tavaly kötelező volt realista regényt olvasni, és 4 közül lehetett választani. Persze mindenki a 2 rövidebbet olvasta, nekem viszont (talán a címe miatt) ez volt a legszimpatikusabb. és mekkora élmény volt! :)
a Mester és Margaritát még nem olvastam, de akkor mindenképp igyekszem majd sort keríteni rá, amint lesz egy kis időm :) köszi a tippet! :)
az 1001 könyv megvan nekem könyvben, de megtalálod/megtaláljátok itt is: http://hu.wikipedia.org/wiki/1001_k%C3%B6nyv,_amit_el_kell_olvasnod,_miel%C5%91tt_meghalsz
igaz, ez csak a lista, a könyvben van róluk kritika, összefoglaló is.

mégegyszer köszi :)

pogácsa pajti said...

Áh tényleg jókat olvas Fanni! :)
Meg szerintem hasonlit az irási stilusotok, ő is tud olyan élvezettel csevegni. :) Meg amugy is hasonlit, mármint olyan vidám kedves csaj. Élőben is nagyon szimpatikus volt, meg itt ez a kérdéssor is jó volt. :) Várunk vissza! :D

Ja meg drukkolok az ELTÉhez! :D

toritextil said...

Lányok, köszi, köszi a hozzászólásokat!!!!! :))

Unknown said...

szia Anett! :)
köszönöm szépen :) oh igen, csevegni nagyon tudok :D és örülök, hogy sikerült jó benyomást tennem :$ :)