Wednesday 2 February 2011

JEAN HONORÉ FRAGONARD

A francia rokokó festő egészen véletlenül jutott eszembe, pedig A hinta című képe nagy kedvencem régóta. Az 50 híres festmény című könyvem sokszor veszem kézbe, és csak úgy kinyitom valahol. Hát most csak felcsaptam, és Fragonard-nál nyílt ki :)

Ennek a festménynek a hangulata különleges számomra, a színek, ezekből is dolgoztam. De igazából a könyvben szereplő képet szeretem, a neten nem találtam olyat. (nem tudom, a valósághoz mi állhat legközelebb)
Viszont ha alaposan megnézzük a képet, sok apróság felfedezhető rajta: a háttérben szereplő két férfi, de talán a repülő cipő sem olyan feltűnő - legalábbis engem annyira elvarázsolt a lány ruhája, és a növények számos zöldje, hogy sokáig nem foglalkoztam mással.

Most viszont nem varrtam, hanem festettem. Nem is cuppantottakat, hanem csak simán befestettem a fagyöngyöket. A színkeverés volt a lényeg. Nem szeretem, hogy textilből nem tudok éppen olyan színűt vagy mintájút venni, amilyen én szeretnék, mindig picit világosabbat, picit apróbb pöttyöset szeretnék.. persze azért mindig megbékélek a lehetőségekkel :) Viszont a festésnél annyi féle színt kutyulhatok össze, amennyit csak szeretnék.


A mennyiségi kontrasztot vettem még alapul, hogy rózsaszínekből sokkal kevesebb van a képen, mint a zöldekből.
Az elsőnél direkt egyforma a 4 zöld, a másodiknál próbáltam átmenetet képezni a rózsaszín bogyókban, itt meg is fordítottam az arányt. És miután már tudtam, hogy mindkettőből nyaklánc lesz, gyöngyöket kezdtem keresgélni. Viszont valahogy mégsem illettek a festett bogyók közé, de annyira szépek voltak, hogy készítettem egy harmadik nyakláncot, csak kész gyöngyökből. Remélem, tetszenek Nektek :)





(egy fotó a legszebb színű képpel :) )


(a 'sorozat' többi része a kedvenc művészeim címkénél található)

4 comments:

Elza said...

nem vagyok egy nagy rózsaszínes,de az a méregzöldes kombináció az 5 különféle árnyalatú kiegészítéssel,hát az nagyon:)

toritextil said...

ez Tőled különösen nagy elismerés, hogy nem is szereted a rózsaszínt, és mégis - köszönöm :)

Anna said...

(: Hát ez tök jó...Nagyon szeretem a munkáidat, és régóta figyelem az újsonságaidat, de most véletlenül dobta ki a blogodat a kereső, mert Fragonardra kerestem rá ,így irodalmat tanulva ...:D Kellemes meglepetés, gyönyörű nyakláncok!:)

Anna

toritextil said...

újabb bizonyíték, hogy kicsi a világ.. :)) nagyon köszönöm a dicséretet :)))